Een tijd geleden was ik uitgenodigd om een gastles te geven rondom het thema zelfbeeld.

De vraag kwam binnen van een docent van een klas met een aantal studenten met een laag zelfbeeld.

MBO 1e jaars studenten. Over het algemeen een doelgroep die niet heel erg hoog van de toren blaast over eigen kennen en kunnen….  begrijpelijk..erfenis van een eenzijdig schoolsysteem.  (Ik krijg daar hartzeer van… het is zo zonde!!)

Een boeiend onderwerp …waar veel mensen hun leven lang druk mee kunnen zijn tussen de bedrijven door. Psychologen, coaches, therapeuten verdienen er hun geld mee. Jaren lang praten omdat de mensheid tegen zichzelf aanloopt. Leuk onderwerp voor een gastles ?

Een Ssentieel onderwerp ook.

"De manier waarop je naar jezelf kijkt, bepaalt zo’n beetje hoe je het leven bekijkt, ervaart en tegemoet treedt"

SEE
Een laag zelfbeeld ontstaat door identificatie met de vorm.

Identificatie met de vorm maakt dat je jeZELF niet los kan zien van hoe je eruit ziet, hoe je je je gedraagt, wat je denkt en voelt; je persoonlijkheid. Dan ben je je lijf, je bent je gedachten en je bent je emoties.

Onze persoonlijkheid is een zelfconcept, een zelfbeeld. Het is niet wie we zijn, maar wie we denken te zijn.

Als dit je mensbeeld is, dan heb je als mens zo ontzettend veel te verliezen, te verdedigen en te verbeteren.
Dan is het : Ik -tegen-de-rest-van-de-wereld. Dat kan een paar kanten op: je gaat van alles doen om ergens bij te horen.
Je past je aan en gaat gewenst gedrag vertonen. Of je gaat je juist verzetten door je af te zonderen of je af te zetten.

Beide manieren zijn gevolg van een beperkt zelfbeeld. En daar wil je liever niet in vast blijven zitten.

Je ZELF is namelijk oneindig veel meer en creatiever dan de vorm waarin jij bestaat, wat jij daarvan vindt en hoe jij je daarover voelt.

Je ZELF is vormloos…  IK BEN… …

Als ik je vraag een ruimte door een deur binnen te komen en al je gedachten, je so-called labels,  je verleden, je toekomstdromen buiten de deur te laten liggen.

Wie komt er dan binnen?

FEEL
Als je die ruimte kan voelen, dan ben je in staat om contact te maken met je essentie.

Ik Ben..

Een open hart. Dat is een ongedefinieerde ruimte waarin Heelheid IS

Iemand met een laag zelfbeeld moet je niet willen helen. Als je dat zo ‘zegt’,  dan kan je denken dat iemand kapot IS. Dat is geen fijn zelfbeeld en het klopt ook niet. Dat wil niet zeggen dat mensen niet vast kunnen zitten in fragmentatie en daardoor ‘gebrokenheid’ kunnen ervaren. Alleen dat is niet het echte verhaal.

De kracht van heelheid is al aanwezig in ieder mens. Wat ik doe is mensen wijzen op die heelheid in zichzelf en ze helpen om zelf die heelheid te kunnen ervaren. Als dat gebeurt, dan hoeven mensen heelheid niet langer buiten zichZelf te zoeken.

—–

Voor deze doelgroep en setting gebruikte ik de matroeska’s als visueel beeld om een eerste ontkoppeling tussen buitenkant (gedrag/uiterlijk) en binnenkant (denken en emotie) en de kern (jeZelf) te maken.

DO
Daarnaast keek ik met de studenten vooral naar alle dingen die energie geven. Ik liet ze dromen over wat ze zouden doen als alles mogelijk was en alles zou lukken.

We zochten naar de rode draad in al die dingen. Dat zijn allemaal dingen die bij onze kern horen namelijk!

In eerste instantie lijken al die dromen zo ontzettend ver van ons bed show en onbereikbaar  (zeker voor deze doelgroep die straks uitstroomt met label ‘laag opgeleid’) De moed zakte ze direct weer in de schoenen… TOT ze ontdekten dat ze het belangrijkste van al die individuele dromen ‘gewoon NU ook al kunnen doen’. Werkt als een magneet!  Hoe tof is dat!